end post ads
end post ads
header ads

Germania și Franța plănuiesc să-și controleze propriile date prin proiectul Gaia-X

Ia naștere Gaia-X, proiectul unui Cloud european
Gaia-X, proiectul unui Cloud european

De acum înainte Germania și Franța vor să-și controleze propriile datele fără a le mai trece prin servere americane.
Ia naștere Gaia-X, proiectul unui Cloud european, realizat pentru a nu mai depinde de companiile americane și chineze. "Datele vor deveni cea mai importantă materie primă a viitorului", afirma ministrul german al economiei.
Un acord semnat pe 19 septembrie pentru un plan comun privind inteligența artificială aplicat producției industriale este la baza ideii creării unei infrastructuri de tip Cloud independent de serviciile furnizate de gigantii web americani. Germania și Franța privesc viitorul și intra în ring pentru a-și controla datele proprii. Gaia-X, acesta este numele ales pentru proiect după cum ne informează site-ului Politico, care își dorește să evite ca forțele de poliție, spitalele și alte instituții să se bazeze pe servere Amazon, Google, IBM sau Microsoft. Pentru a folosi cuvintele președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, pe scurt, va trebui să avem o „autonomie strategică” și să apărăm interesele europene.
Peter Altmaier, ministrul federal al economiei germane, pare să aibă idei clare în acest sens, după cum sintetizează Handelsblatt, un cotidian economic: "Datele vor deveni cea mai importantă materie primă a viitorului. Germania și Europa au, prin urmare, nevoie de o infrastructura care garantează suveranitatea asupra lor ". Pe de altă parte, el compară informațiile private sau datele personale cu gazul natural, o resursă care nu poate fi lăsată în mâinile câtorva state, mai ales dacă nu sunt europene.
Trebuie spus că acum, într-un regim de cvasi-monopol al companiilor americane în ceea ce privește serviciile Cloud, acest apel de a pune mâna arme vine poate puțin cam târziu decât atunci când ar fi trebuit să fie lansat. Și acest lucru nu se aplică numai Franței și Germaniei, ci privește toată Europa, inclusiv România.
De exemplu, anul trecut, Satya Nadella, șeful Microsoft, în Milano a prezentat acordul cu Poste Italiane(Poșta Italiană). "Pentru a avea succes, nu contează dacă este vorba despre o companie sau o națiune, trebuie să îmbrățișați tehnologia și instrumentele sale", a spus el cu această ocazie. Și Microsoft, ca și alte multinaționale cu stele și dungi (americane -n.a),  are aceste instrumente, începând cu cele 54 de centre de date din întreaga lume care pot servi oricui indiferent oriunde s-ar afla.
Acum, însă, ne dăm seama că încredințarea serviciilor online a datelor publice, sensibile sau strategice, reprezintă un risc prea mare pentru a putea fi gestionat și, prin urmare, vor trebui create structuri europene care să rivalizeze cu cele oferite de Statele Unite și China. Într-un război comercial ipotetic, fără sfârșit, ne-am putea găsi brusc cu fragmente de instituții, servicii de bază pentru cetățeni sau de producție incapabile să funcționeze. Sau cel puțin de asta se tem autoritățile din Germania și Franța. Nu știm dacă autoritățile române iau în calcul acest lucru, având în vedere apropierea strategica a României de rămășitele ursului care repara sandale stricate. Să sperăm că cineva se gândește la asta și fără copiuțe. 

Trimiteți un comentariu

[facebook][blogger]

Maria Pescaru Design

{facebook#https://www.facebook.com/zamolxisvortexgame/} {twitter#https://twitter.com/escudesign} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget